Hiusten rakenne voi olla hyvin erilainen: ne voivat olla suorat, aaltoilevat tai kiharat. Yleensä suorahiuksiset unelmoivat aaltoilevista tai kiharista hiuksista ja luonnollisesti kiharahiuksiset haluaisivat aaltoilevat tai suorat hiukset. Onneksi hiukset voi sekä suoristaa että kihartaa. Monet ihmiset välttelevät suoristusrautoja, kihartimia ja jopa hiustenkuivaajia, koska he pelkäävät laitteiden heikentävän hiusten kuntoa. Tämä on osittain totta: jopa suurin osa moderneista kampaajavälineistä vaikuttavat negatiivisesti hiusten kuntoon. Miten hiukset siis suoristetaan ilman suoristusrautaa?

Minkä tyyppiset hiukset suoristuvat helposti?

Kaikki hiukset eivät suoristu yhtä helposti. Mitä paksummat, tuuheammat ja kiharammat hiukset, sitä vaikeampi hiuksia on suoristaa (ainakaan pitkäkestoisesti). Mikäli hiukset ovat ohuet tai aaltoilevat, suoristaminen ei tule olemaan vaikeaa, vaikka se kestääkin todella kauan. Lisäksi tämäntyyppiset hiukset pysyvät suoristettuina paljon kauemmin kuin kiharat hiukset.

Hiuksia suoristaessa kannattaa muistaa, että pituudellakin on väliä. Mitä pidemmät hiukset, sitä painavammat ne ovat ja sitä vaikeampi niitä on kohottaa ja kihartaa. Pitkät hiukset on helpompi suoristaa ja tulokset kestävät kauemmin, etenkin jos päädyt ovat hyväkuntoiset.

Mitkä tuotteet helpottavat hiusten suoristamista?

Raskaat hiusnaamiot ja silikonia sisältävät hoitoaineet helpottavat hiusten suoristamista. Hiukset tulisi kuitenkin huuhdella huolellisesti, jotta ne eivät rasvoittuisi.

Miten hiukset suoristetaan ilman suoristusrautaa?

Vaikka kaupoista löytyy runsaasti erilaisia suoristavia tuotteita, käännymme yhä useammin vanhanaikaisiin kotikonsteihin. Harva ihminen tietää mille ainesosille tai mille ainesosayhdistelmille on allerginen. Kotikonstit ovat yksinkertaisia ja mikäli ne eivät sovi meille, niitä ei tarvitse käyttää (esim. hunajalle allerginen ihminen ei käytä hunajapohjaista kasvonaamiota).

Shampoot ja hoitoaineet hiusten suoristamiseen

Vaikka hiusten suoristaminen kotona onkin hyvä idea, monet ihmiset suosivat kauppojen valmiita suoristustuotteita. Kaupoista löytyy kokonaisia tuotesarjoja omistettu hiusten suoristamiseen. Valitettavasti nämä kosmetiikkatuotteet eivät takaa pitkäkestoisia vaikutuksia, etenkään jos hiukset ovat todella kiharat. Tuotteiden vaatimattomuuden takia voi kokeilla muita menetelmiä, vaikka hiusten kuivaamista oikealla tavalla.

Miten hiukset föönataan suoraksi?

Hiusten suoristaminen hiustenkuivaajalla on hyvin vanha niksi. Sitä on käytetty hiuskuivaajien keksimisestä lähtien, ennen kuin suoristusrauta saapui markkinoille. Tähän tarkoitukseen kannattaa valita hiustenkuivaaja eri puhalluslämpötiloilla ja ionisointitoiminnolla. Ionisoinnin avulla hiukset saavat kiiltoa. Ennen kuivaajan käyttöä kosteat hiukset tulisi harjat suoraksi ja sitten kuivata viileällä ilmalla juurista latvoihin. Kuivaaja on asetettava pään yläpuolelle ja ilmavirtauksen on oltava suunnattuna alaspäin.

Hiusten suoristaminen hiuspinneillä

Mikäli myöhästyminen on arkipäivää, hiukset voi suoristaa yöllä. Märät hiukset kerätään tiukkaan poninhäntään ja sen jälkeen odotetaan, kunnes hiukset ovat hieman kosteat. Tämän jälkeen suorat hiukset kiinnitetään päätä vasten hiuspinneillä hiuspannan tavoin. Aamulla hiukset eivät ole täydellisen suorat, mutta niitä on helpompi käsitellä.

Hiusten suoristaminen keratiinilla

Vaikka tämä suoristustapa käyttää suoristusrautaa, se ei vaikuta hiusten kuntoon. Hiuksiin laitetut keratiinituotteet paikkaavat hiuksia ja ehkäisevät vaurioiden syntymistä suoristuksen aikana. Hiukset voi suoristaa keratiinilla kotona tai kampaajalla ammattikampaajan toimesta. Vaikutus voi säilyä jopa 3 kuukautta.

Hiusten suoristaminen salvialla

Tämä kasvi voi tummentaa hiusten väriä, eli monet tummahiuksiset naiset käyttävät kasvia hiustensa suoristamiseen. Valmisteluihin tarvitaan kuumaa vettä ja kaksi pussia salviaa. Kuuma vesi kaadetaan salvian päälle ja seos annetaan hautua noin 10 minuuttia kannen alla. Kun pussit on otettu pois ja neste jäähtynyt, neste kaadetaan hiusten yli ja hiukset kuivataan normaalisti. Hiusten huuhteleminen salvialla kuivaa hiuksia, joten sitä ei tulisi tehdä päivittäin.

Hiusten suoristaminen perunatärkkelyksellä

Tärkkelys rasittaa hiuksia yhtä paljon kuin silikonit, eli suosikkinaamioon tai -hoitoaineeseen (jotka huuhdellaan pois) voi lisätä perunatärkkelystä. Lopputulos on painavammat, helpommin suoristettavat ja suorana pysyvät hiukset.

Hiusten suoristaminen parafiiniöljyllä

Parafiiniöljyä tulisi hieroa hiuksiin yksin tai yhdessä runsaiden öljyjen kanssa. Öljyt jätetään hiuksiin tunniksi tai pariksi. Halutun ajan jälkeen öljyt pestään pois. Parafiiniöljy toimii tärkkelyksen ja öljyjen tavoin, eli se latistaa hiuksia ja sen seurauksena myös suoristaa hiuksia.