Otsikko : Ammoniakkivapaat hiusvärit – ovatko ne turvallisia ja tehokkaita?

Ei ole salaisuus, että säännöllinen hiustenvärjäys vahingoittaa ja kuivattaa hiuksia, ja tekee niistä hauraat ja kiillottomat. Joten miten sovittaa yhteen terveet ja kauniit hiukset sekä hiusten värjääminen?

Onko ammoniakittomia hiusvärejä todella olemassa?

Valitettavasti emme voi värjätä hiuksiamme käyttämättä ammoniakkia. Tämä aine mahdollistaa väripigmenttien pääsyn hiuksen ytimeen ja näin vaihtaa hiuksen väriä. On siis mahdotonta poistaa ammoniakkia kokonaan hiusväreistä. Toisaalta on mahdollista käyttää ammoniakkia pienempiä määriä hiusväreissä. Joissain tapauksissa on myös mahdollista korvata ammoniakki muilla aineilla.

Kuinka ammoniakki vaikuttaa hiuksiimme?

Ammoniakin määrä vaihtelee eri hiusväreissä. On sanomattakin selvää, että turvallisimpia käyttää ovat ne hiusvärit, joiden ammoniakkitaso on mahdollisimman pieni. Mitä enemmän ammoniakki on hiusvärissä, sen huonompi se on hiuksillemme, koska se tekee hiuksista matat, kuivat ja karkeat. Ammoniakki saa hiussuomut pysymään avoimina, jonka tuloksena hiusväri lähtee hiuksista nopeammin. Onneksi saatavilla on myös hiusvärejä, jotka sisältävät vain vähäisiä määriä ammokkia, mutta ovat myös täynnä kosteuttavia, raitsevia ja silottavia ainesosia.

Mitä käyttää ammoniakin sijasta?

Ammoniakki voidaan korvata yhdisteillä kuten MEA, AMEA ja AMP. Toisinkuin ammoniakilla, näiden yhdisteiden koostumuksella on tärkeä rooli. Edelleen, mitä pienempi määrä, sen turvallisempi hiusväri. Korkeat määrät MEAa ja AMPtä muuttuvat syövyttäviksi ja myrkyllisiksi. MEA on tehottomampaa kuin ammoniakki, koska se vaikuttaa melko hienovaraisesti eikä tuota yhtä selviä tuloksia. Siksi MEAa täytyy käyttää suurina määrinä. Hiusvärit joissa on suuri MEA-taso täytyy pestä pois huolellisesti hiuksista, jopa kahteen tai kolmeen kertaan. Ja käytön jälkeen on suositeltava lisätä hoitoainetta.
Since you know what are ammonia, MEA and AMP and how they affects hair, maybe it is worth resigning from hair dyeing and stick to your natural hair colour? However, if you cannot do without hair colorization, choose those hair dyes which are of low ammonia and AMP concentration. It is also suggested to focus on the appropriate hair care. For example, use shampoo and conditioner dedicated for dyed hair. What is more, once a month visit a hairdresser to have hair moisturizing treatment done.