Miten voit valkaista hampaat turvallisesti kotona? Tarvitset rutkasti kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä, sillä tulosten ylläpitämiseksi sinun pitää olla valmis toistamaan säännöllisesti kotihoitoja. Hammaslääkärin tekemä valkaisu on tehokas, mutta myös kallis. Onneksi samankaltaisia tuloksia voi kuitenkin saada kotikonstein! Lue, miten hampaat voi valkaista luonnollisesti ja millaisia tuotteita sinun kannattaa hyödyntää.

Miksi hampaat ovat keltaiset?

Jos luulet, että hyvä hammastahna ja harja pelastavat sinut ikäviltä yllätyksiltä, olet väärässä. Päivittäisestä harjauksesta ja hyvästä suuhygieniasta huolimatta on paljon tekijöitä, jotka aiheuttavat hampaiden keltaisen sävyn ja erilaisia tahroja sekä pinttymiä. Ennen kuin opit, millä hampaita voi valkaista, on syytä tutustua paremmin siihen, mikä aiheuttaa värjäymiä.

  1. Isotoniset juomat värjäävät hampaat nopeasti, koska ne syövyttävät niitä. Hapoilla on erityisen huono vaikutus hammaskiilteeseen.
  2. Tupakka aiheuttaa hampaiden kellastumista. Tupakanpoltolla on paitsi terveyshaittoja, mutta se ei myöskään vaikuta positiivisesti ulkoiseen olemukseemme. Tupakoitsijoilla on keltaiset hampaat ja he kärsivät todennäköisemmin hammassairauksista, kuten parodontiitista. Kaiken kukkuraksi plakkiakin kerääntyy hampaisiin tavallista nopeammin.
  3. Viini vaurioittaa hampaiden kiillettä. Pidätkö punaviinistä? Jos kyllä, kannattaa muistaa, että sen säännöllinen nauttiminen voi vahingoittaa hampaiden kiillettä valtavasti. Jopa valkoviinin on osoitettu vaikuttavan hampaiden väriin ja rakenteeseen. Voiko viinin haitallisia vaikutuksia jotenkin ehkäistä? Ota kulaus vettä jokaisen viinilasillisen nauttimisen jälkeen.
  4. Tee ja kahvi jättävät tahroja. Tämä on klassinen kaksikko, joka on omiaan tekemään hampaistasi kellertävät. Usko tai älä, jopa vihreä tee muuttaa hampaiden väriä ja jättää jälkeensä värjäytymiä.
  5. Valitset väärän ajankohdan hampaiden harjaamiseen ja aiheutat vahinkoa kiilteelle. Yllättävää kyllä, mutta hampaiden harjauksella voi olla huono vaikutus, jos ajoitat sen väärin. Jos olet juuri syönyt sitrushedelmiä, tai juonut viiniä (sisältää runsaasti happoja) tai kahvia (vie kiilteeltä kalsiumia), huuhtele suusi aina ensin vedellä neutraloidaksesi negatiivisten aineiden vaikutuksen. Harjaa hampaasi vasta noin puolen tunnin kuluttua.
  6. Kovat valkaisuhoidot tekevät hampaista yliherkkiä. Älä mene liian pitkälle, sillä invasiivisella valkaisulla on kammottavat seuraukset.

Näin saat hampaat valkoisemmiksi kotona: valkaiseva hammastahna

Valkaisu kotona alkaa oikean hammastahnan hankkimisesta, joka on helpoin, budjettiystävällisin ja suosituin menetelmä. Etsitkö parasta valkaisevaa hammastahnaa? Valitse tuote, jossa on valkaisevia ainesosia, ja varmista, että se on vähän hankaava – näin voit kirkastaa kiillettä hankaamatta sitä kovaa. Kannattaa kokeilla myös valkaisevaa suuvettä.

Näin saat hampaat valkoisemmiksi kotona: valkaisuliuskat

Toinen suosittu tuote, jonka avulla pääset eroon ei-toivotuista tahroista. Liuskat ovat läpinäkyviä ja valkaisugeeliin liotettuja. Usein sinun on ensin levitettävä geeliä, sitten laitettava liuskat hampaidesi päälle ja jätettävä ne niin pitkäksi aikaa kuin pakkauksessa on vaikutusajaksi ilmoitettu (yleensä noin 30 minuuttia). Näet vaikutukset jo muutaman päivän kuluttua.

Näin saat hampaat valkoisemmiksi kotona: banaani, kurkuma, mansikat

Hampaiden valkaisu banaanilla? Miksipä ei! Hiero banaanin kuorta hampaiden sisäpuolta vasten – siinä on runsaasti kaliumia, kalsiumia ja vitamiineja, sekä myös D-vitamiinia. Kotitekoinen mansikkahammastahna on toinen suosittu keino, mutta vaikutukset eivät ole kovinkaan vaikuttavia, ja lisäksi se saattaa aiheuttaa ienärsytystä. Mansikkahammastahna koostuu mansikoista ja ruokasoodasta. Valitettavasti mansikat ovat sokerin lähde, joten se altistaa hampaasi plakille. Lisäksi ruokasooda on hankaavaa ja vahingoittaa herkästi hampaita. Kurkuma – keltainen ayurvedinen mauste – on toinen ainesosa, jota voit kokeilla hyödyntää. Sillä on antibakteerisia ominaisuuksia. Voit suorittaa luonnollisen valkaisuhoidon kurkumalla kahdesti viikossa lisäämällä sitä yksinkertaisesti tavanomaiseen hammastahnaan.