Hydrolaatit ovat tulleet todella suosituiksi kuivan, herkän ja akneihon päivittäisessä hoitokosmetiikassa. Miksi ne toimivat niin upeasti? Valmista itse kotona, ja ota selvää..

Hydrolaatit, jotka tunnetaan myös nimellä kukkavesi tai kasvivesi, syntyvät eteeristen öljyjen valmistusprosessin sivutuotteena. Yleensä sivutuotteet ovat mielletään kakkoslaaduksi tai kokonaan hyödyttömiksi. Mutta kun kyseessä ovat hydrolaatit, käsitys on väärä. Hydrolaattien pH-arvo sama kuin oman ihomme luonnollinen pH-arvo. Lisäksi hydrolaateissa on todella hienovarainen tuoksu. Niitä käytetään lisäksi vesipohjaisten saippuoiden rasvojen ja voiteiden valmistuksessa. Hydrolaatteja voi myös käyttää kasvovetenä tai tuoksusuihkeena.

Hydrolaattien ominaisuudet ovat melko monipuoliset. Niillä on kosteuttavia, silottavia ja ravitsevia omminaisuuksia. Valitessa hankittavaa tuotetta, on tärkeää valita sellainen, joka vastaa ihon tarpeita. Lisäksi allergioista kärsivät voivat hyötyä näistä sivutuotteista koska ne ovat täysin turvallisia ja toimivat hienovaraisesti.

Damaskonruusu, Rose of Castile. Sen terälehdistä tehdyt hydrolaatit ovat todella suosittuja, ja niiden ominaisuudet ovat laajasti tunnetut kauneudenhoitajien ja kosmetologien keskuudessa ympäri maailman. Damaskonruusu-hydrolaatit kosteuttavat kuivaa ihoa, puhdistavat ja parantavat verenkiertoa. Sillä kostutetut vanulaput helpottavat turvotusta ja tummia silmänympäryksiä. Samaan tapaan toinii appelsiinihydrolaatit. Lisäksi appelsiinihydrolaatit kiinteyttävät ihoa ja kirkastavat sen väriä. Mitä tulee hiuksiin, suihkuttamalla niihin hydrolaatteja saa miellyttävän tuoksun joka rentouttaa koko päivän.

Hamamelisvesi (taikapähkinävesi). Tämä hydrolaatti tehdään amerikantaikapähkinäpuun kukista. Ensinnäkin se puhdistaa ja supistaa ihohuokosia. Lisäksi se säännöllistää talintuotantoa ja parantaa verenkiertoa. Tulehduksia ehkäiseviä ominaisuuksia taas löytyy laventelivedestä.
Niin laventeli- kuin ruusuvesi kosteuttavat, vähentävät ärsytystä ja auttava kuivaa ihoa. Hiustenlähtöös on suositeltava käyttää maissinkukkavettä, ja auringonpolttamalle iholle jo mainittua hamamelisvettä.

Kuinka hydrolaatteja käytetään?

Ensimmäisenä kannattaa tarkistaa, että kasviveden tuoksu ei ole liian voimakas. Jos se on voimakas, on suositeltavaa sekoittaa siihen vettä. Tämä on suositeltava toimenpide varsinkin, jos kärsii ihoallergioista. Toisekseen hydrolaatteja tulisi suihkuttaa ympäri kasvoja, kaulaa ja dekolteeta joka aamu. Mikäli käyttö ei tahdo onnistua, ylimääräisen kasviveden voi poistaa paperilla.

Kuinka valmistaa omaa kasvivettä?

Tarvitset: ison kattilan, pienen kulhon, jääpaloja, yrttejä ja kukkia.
Valmistus: Laita isoon kattilaan muutama seljanoksa, ruusun terälehtiä, laventelinkukkia, mintunlehtiä ja rosmariinia. Kasvit tulee peittää vedellä. Laita pieni kulho kattilaan siten, ettei se koske veteen – se on höyrystä varten. Lämmitä kattilaa, ja kun vesi alkaa höyrytä (tällöin eteeriset öljyt alkavat höyrystyä), peitä kattila kannella. Laita kattilan kannelle jääpaloja. Hydrolaattia alkaa kondensoitua kulhoon. Lopuksi kaada kasvivesi pikkukulhosta erilliseen astiaan jossa sen voi säilöä.