Sanottuamme hyvästit hyytäville talvipakkasille ja pipohiuksille, odotamme kevään tuloa. Alut ovat valitettavasti aina vaikeita. Jatkuva väsymys, ärsyyntyminen tai heikotus ja kausiluonteinen hiustenlähtö eivät ole pieniä ongelmia. Kourallisia hiuksia harjassa ja viemärissä saattaa näyttää pelottavalta mutta onneksi asiaa voi hoitaa. Heti kun hiuksia lähtee liikaa on syytä olla huolissaan – hiukset tarvitsevat intensiivistä huolenpitoa. Miten se sitten tehdään? Nauti lukuhetkestä.

Mikä on kevätheikkous?

Kevätväsymys tunnetaan myös kevätuupumuksena. Se liittyy kehoissamme tapahtuviin muutoksiin, jotka saavat olomme heikommaksi ja väsyneemmäksi. Talven jälkeen ruoansulatus muuttuu, keho tarvitsee enemmän vitamiineja ja käyttää enemmän energiaa.  Jos keho ei saa tarpeeksi vitamiineja ja ravintoaineita (toisin sanoen keho pysyy ”talvivaiheessa”), olo on väsynyt ja uupunut – vitamiini- ja energiavarat haihtuvat ja kevät tuntuu raskaalta.

Talvella jäämme usein paitsi vitamiineista, auringosta ja liikunnasta. Tämän takia kevään tulo saattaa tuntua epämiellyttävältä shokilta. Tavallisia muutoksia ovat:

  • kehon uupumus (näkyy ulkoisesti elottomana ihona, kynsien katkeiluna, hiustenlähtönä),
  • väsymys,
  • säännölliset päänsäryt ja kipeät lihakset,
  • hitaammat refleksit,
  • keskittymisvaikeudet ja univaikeudet,
  • ärsytys ja stressi,
  • kivuliaat krampit (magnesiumin puute),
  • äkillinen heikotus (raudan puute).

Miksi hiukset irtoavat keväällä?

Hiukset reagoivat kaikkiin muutoksiin – oli kyseessä sitten uusi shampoo, ympäristön muutos tai uuteen vuodenaikaan liittyvät hormonaaliset muutokset. Kaikki vaikuttaa hiuksiin.

Keho on usein heikompi ja väsyneempi talven jälkeen ja ruoansulatus on hitaampi. Ruoansulatuksen on muututtava nopeammaksi keväällä – mikäli tähän tarvittavia ravintoaineita ei ole tai niitä on liian vähän, keho siirtyy keskittymään kaikkein tärkeimpiin kehonsisäisiin prosesseihin. Tämän takia hiukset, kynnet ja iho saavat kyytiä ja painuvat unholaan.

Kuinka monta hiusta päivässä tulisi irrota?

Mikäli hiukset tuntuvat irtoavan liikaa on muistettava, että päästä tippuu noin 100 hiusta päivässä. Se on täysin normaalia ja liittyy hiusten elinkaareen sekä kevään tuloon (ja hormonimuutoksiin).

Miten estää kausiluonteinen hiustenlähtö – parhaat tavat

1. Aika levätä

Lähes kaikki energia on käytetty. Anna keholle aikaa elpyä, yritä rentoutua ja levätä, etenkin jos elämä on normaalisti kiireistä tai haluat pysyä aktiivisena. Yritä löytää edes pieni hetki jokaisessa päivässä, jonka aikana voi vain rentoutua. Lepo antaa lisää energiaa tähän ja tulevaan päivään.

2. Ruokavalio

Keho tarvitsee voimaa talven jälkeen. Riittävä määrä hivenaineita ja vitamiineja on tärkeää. Ihmeitä lupaavien ravintolisien ottaminen ei kuitenkaan ole hyvä idea. Mikäli ravintolisät kuitenkin kiinnostavat on hyvä tietää, että kalaöljy ja merilevä ovat ainoita ottamisen arvoisia ravintolisiä. Muita vitamiineja voi saada ruoan kautta.

Lisää ruokavalioon kasviksia ja hedelmiä. Yksi smoothie antaa paljon enemmän kuin ravintolisä täynnä keinotekoisia boostereita.

3. Kosteutus ja nesteytys

Poikkeuksia ei ole – vettä tulisi juoda noin 2,5 litraa päivässä. Se on valitettavasti helpommin sanottu kuin tehty, etenkin himokahvittelijoille. Mikäli iho tuntuu kireältä ja hiukset kuivalta on aika täydentää vesivarastoja. Nesteytä kehoa päivittäin ja näet terveemmät hiukset, sileämmät kasvot sekä eloisamman ihon.

4. Hiusöljyhoito

Luonnolliset öljyt sisältävät valtavasti arvokkaita rasvahappoa ja hiuksille tärkeitä vitamiineja sekä elvyttäviä ja vapaita radikaaleja vastaan taistelevia kasvisteroleja ja flavonoideja. Öljyjä levitetään hiuksiin sekä päänahkaan, jotta hiustupet saavat ravintoa ja vahvistusta, ja päänahka on terve sekä ongelmaton.

Luonnollisten öljyjen tulisi olla raffinoimattomia ja kylmäpuristettuja. Ne korjaavat sisäisiä hiusvaurioita, sulkevat hiusten suojakerroksen, silottavat hiuksia, suojaavat vaurioilta ja ehkäisevät hiustenlähtöä. Jos hiukset käsittelee öljyllä kerran viikossa, hiukset tulevat kokemaan muodonmuutoksen. Kun kevät tekee tuloaan, voi häikäistä muut kiiltävillä, vahvoilla ja terveillä hiuksilla.

5. Yrtit, hiushuuhteet ja päänahan hoidot

Loistava lisä hiusöljyhoidolle. Yrtit, huuhteet ja päänahan voiteet tekevät ihmeitä päänahalle ja hiustupille, jotka ovat vastuussa hiusten elintasosta ja kunnosta. Hiustenlähtöä ei voi estää, jos päänahka ei voi hyvin. Apukeinot tulisi valita oman hiustyypin tarpeiden mukaan. Tietyt tuotteet, kuten nokkoshoitoaineet tai kortehoitoaineet, sopivat kaikille ja niitä voi hieroa päänahkaan sekä hiuksiin jokaisen hiuspesun jälkeen.

Onnea matkaan!