Rapsiöljy on yksi suosituimmista kasviöljyistä koko maailmassa. Japanilaiset ja kanadalaiset käyttävät sitä eniten ja toista sijaa pitävät amerikkalaiset sekä meksikolaiset. Rapsiöljyä on käytetty ruoanlaiton lisäksi myös hiustenhoidossa, koska se suojaa ja elvyttää sekä hiuksia että päänahkaa todella hyvin. Sitä voi käyttää yksin tai yhdessä muiden öljyjen tai keittiötuotteiden kanssa. Mitä ominaisuuksia rapsiöljyssä on ja miten ne vaikuttavat hiuksiin ja päänahkaan? Mikä rapsiöljy on paras?

Rapsiöljy – ominaisuudet

Kuten nimi kertoo, rapsiöljy puristetaan rapsin siemenistä, jotka sisältävät jopa 45% rasvahappoja. Koska kasvin alkuperäisversiot sisältävät suuria määriä haitallista erukahappoa, vain tiettyjä lajikkeita kasvatetaan tänään. Monissa maissa rapsiöljyä käytetään paljon keittiössä paistamisessa ja leipomisessa. Keittiössä käytetään usein raffinoituja öljyjä, joiden höyrystyslämpötila on korkea mutta terveelliset ominaisuudet jäävät puuttumaan. Tästä syystä on parempi käyttää kylmäpuristettua rapsiöljyä mutta sitä ei saa lämmittää ruoanlaitossa.

Rapsiöljy – sisältö ja kosmeettiset ominaisuudet

Rapsiöljyn monipuolinen käyttö johtuu sen runsaasta ja terveellisestä sisällöstä. Sen sisältämät tyydyttymättömät rasvahapot omistavat arvokkaita kosteuttavia ominaisuuksia ja parantavat päänahan kuntoa. Kevyen koostumuksen ansiosta rapsiöljy tunkeutuu hiusten rakenteisiin ja tekee niistä sileät sekä terveen näköiset.

Rapsiöljy elvyttää ja suojaa hiuksia, jonka ansiosta se muun muassa taistelee kaksihaaraisia vastaan. Loistavat ominaisuudet ovat kasvisterolien, E-vitamiinin ja proteiinien ansiota. Kasvisterolit nopeuttavat vaurioituneiden solujen elvytystä, E-vitamiini ehkäisee vaurioita ja proteiini auttaa kaikkia, jotka haluavat säilyttää hiustensa hyvän kunnon.

Lisäksi rapsiöljy sisältää vähän tyydyttyneitä rasvahappoja sekä paljon monotyydyttymättömiä rasvahappoja, jotka ovat tehokkaita ainesosia päivittäisessä hiustenhoidossa. Öljyn suosio on noussut edullisen hinnan ja hyvän saatavuuden ansiosta.

Rapsiöljy – vaikutukset hiuksissa ja päänahassa

Rapsiöljy kosteuttaa ja siksi se soveltuu hyvin kuivalle iholle. Koska rapsiöljyn tuoksu ei sovi kaikkien nenään, siihen voi sekoittaa laventeliöljyä, ruusuöljyä tai santelipuuöljyä. Öljyseosta tulee säilyttää suljetussa pullossa ja käyttää pesun tai kylvyn jälkeen.

Raffinoimaton extra-virgin rapsiöljy parantaa päänahan kuntoa ja nopeuttaa hiusten kasvua. Vain muutama tippa riittää kosteuttamaan päänahkaa tehokkaasti. Rapsiöljystä voi muodostaa kosteuttavan ja elvyttävän naamion yhdessä muiden ainesosien kanssa. Naamio ehkäisee hiustenlähtöä, kuivuutta sekä kaksihaaraisia ja palauttaa hiusten luonnollisen hehkun.

Mikä rapsiöljy on paras?

Rapsiöljyä valitessa kannattaa etsiä laadukasta tuotetta parhailla mahdollisilla ravintoaineilla. Tästä syystä on hyvä lukea etiketti ennen ostoa ja sitten valita kylmäpuristettu luomutuote. Luomutuotteita on nykyään yhä useammin saatavilla tavallisissakin kaupoissa, eikä vain terveyskaupoissa tai verkossa.

Rapsiöljy – yhteenveto

Hiustenhoidossa käytetään rapsiöljyä yhä useammin. Öljyn käyttö tuo usein toivottuja tuloksia mutta ei aina. Luonnolliset tuotteet voivat rasittaa hiuksia ja vähentää hiusten muotoiltavuutta.

Rapsiöljy kosteuttaa hiuksia ja ehkäisee hallitsematonta kihartumista. Lisäksi öljyä löytyy lähes kaikista kaupoista suhteellisen edullisesti. Öljyä voi sekoittaa lämpimään veteen ja seoksen voi kaataa suihkepulloon helpottamaan käyttöä.

Rapsiöljyssä on hiusten kuntoa ja ulkonäköä parantavien ominaisuuksien lisäksi myös terveydelle positiivisia vaikutuksia. Laadukasta neitsytrapsiöljyä luomusiemenistä voi käyttää säännöllisesti ja kauan välittämättä sivuvaikutuksista. Sisäisesti öljyä tulisi käyttää kohtuudella, koska liialliset annokset voivat aiheuttaa ei-toivottuja sivuvaikutuksia.

Hiusten hoitamisen lisäksi rapsiöljy helpottaa nivelien jäykkyyttä ja tulehduksia sekä tukee astman ja suoliston hoitoa.