Hiusten harmaantumisen alku riippuu geeneistä mutta myös stressi ja sairaudet – esimerkiksi krooninen B12 -puute tai kilpirauhasongelmat – voivat nopeuttaa harmaiden hiuksien syntyä. Harmaantuminen yli 30 vuotiaana on normaalia mutta jos hopeisia hiuksia alkaa näkyä jo ennen sitä, hiukset harmaantuvat ennenaikaisesti. Huolimatta siitä, milloin ja miksi harmaannumme, harmaiden hiusten ulkonäköä voi parantaa monella tavalla. Miten harmaita hiuksia hoidetaan ja milloin olisi hyvää alkaa niiden hoitaminen?

Harmaat hiukset – ominaisuudet

Harmaiden hiusten rakenne on erilainen kuin muiden: ne ovat useimmin kuivat, joskus paksummat tai ohuemmat kuin värilliset hiukset ja joskus ne voivat kihartua, vaikka hiukset olisivat aina olleet suorat.

Harmaat hiukset – milloin aloittaa niiden hoitaminen?

Kun harmaat hiukset peittävät 10-15% hiuksista, elämäntapoja ei tarvitse vielä muuttaa. Harmaita hiuksia kannattaa alkaa hoitaa, kun niitä on jo 60-70% ja silloin myös elämäntavat vaativat hieman muutoksia. Mikäli harmaat hiukset ovat paksut ja kuivat, käytä kosteuttavia ainesosia pehmeyttä lisäävillä ominaisuuksilla. Joskus voi myös hoitaa hiuksia keltaisuutta estävällä shampoolla tai hoitoaineella, jotta hiusten epämiellyttävältä siniseltä hohteelta voitaisiin välttyä. Valitse hiuksillesi sopivat tuotteet päivittäiseen käyttöön ja pese hiukset harmaille hiuksille suunnatulla shampoolla kerran kuussa.

Miten harmaista hiuksista pidetään huolta?

Muuta hiustyyliä

Mikäli hiukset ovat yli 30% harmaat ja niitä ei halua värjätä, kampauksen muutos voi olla paikallaan. Pitkät hiukset eivät enää näytä kovinkaan viehättäviltä, eli harkitse polkkatukkaa tai pixie cut -leikkausta.

Lisää tuuheutta

Ajan myötä hiuksemme ohenevat ja irtoavat, eli lisätuuheus voi auttaa. Tämän tekemiseksi päänahkaa voi hieroa ennen jokaista pesukertaa. Hieromisen ansiosta verenkierto paranee ja hiusten juuret saavat kohotusta.

2-in-1 shampoot rasittavat usein ohuita hiuksia ja siksi niitä tulisi välttää. Niiden sijaan voi käyttää kevyitä naamioita ja vaahtoja. Hiuksia voi kohottaa pesemällä ne sekoituksella shampoota ja valkoista savea. Myös kaljahuuhtelu tuuheuttaa hiuksia. Huuhtelu tehdään sekoittamalla vaaleaa kaljaa veteen (suhteessa 1:1) ja sen jälkeen seos kaadetaan hiusten päälle.

Leikkaa muutama vuosi

Hiukset muuttuvat harmaiksi, koska ne menettävät aiemmin väriä antaneet pigmentit. Hiukset muuttuvat ohuiksi, kankeiksi ja vaurioalttiiksi. Hiusten vahvistamiseksi ja joustavuuden lisäämiseksi kotona voi tehdä oman hiusnaamion kerran viikossa. Naamio valmistetaan sekoittamalla kookosöljyä (2 ruokalusikallista) ja rosmariiniöljyä (5 tippaa) kananmunan keltuaiseen. Seos levitetään hiuksiin ja hiukset kääritään folioon, jonka ympärille laitetaan lämmin pyyhe. Naamio pestään pois 30 minuutin jälkeen.

Kosteuta hyvin

Harmaat hiukset menettävät kosteutta nopeammin sekä irtoavat ja katkeavat. Tämän ehkäisemiseksi hiuksia on elvytettävä. Paras tapa elvyttää hiuksia on öljyjen avulla, joiden ansiosta hiukset saavat kiiltoa ja joustoa. Kosteuttavia ominaisuuksia on erityisesti jojoba öljyssä, arganöljyssä ja amlaöljyssä (intialainen karviainen). Hiukset öljytään 2-3 tuntia ennen hiusten pesemistä tai päivää ennen. Öljyä levitetään pieni määrä sormenpäihin ja sormet vedetään hiusten (kuivien tai hieman kosteiden) läpi juurista latvoihin.

Palauta väri

Harmaita hiuksia ei ole pakko värjätä ja sen todistamiseksi olemme puhuneet sopivista kampauksista aikaisemmin. Toisaalta, kaikki naiset eivät tunne oloaan mukavaksi tai kauniiksi harmailla hiuksilla. Mikäli harmaat hiukset saavat olosi vanhemmaksi, värjää ne. On muistettava, että harmaat hiukset eivät kestä värjäämistä yhtä hyvin kuin tavalliset hiukset, eli ensimmäisellä kerralla kannattaa käydä hyvän kampaajan luona. Hyvä kampaaja valitsee ihonsävyyn sopivan värin ja huolehtii hiusten hyvinvoinnista.

Lisäksi jokaisen pesukerran yhteydessä voi käyttää proteiinilisiä. Valmisteet kosteuttavat hiuksia ja lisäävät pehmeyttä sekä kiiltoa. Sheavoita sisältävät kauneustuotteet ovat erityisen hyvä valinta. Violetit shampoot auttavat lisäämään luonnollista väriä hiuksiin. Tuote vähentää hiusten keltaisuutta ja lisää viileän vivahteen hiuksiin.

Mikäli hiukset värjätään, hiuksia värjääviä shampoita kannattaa välttää. Harmaat hiukset voi peittää ainoastaan vahvoilla väriaineilla. Valitun värin tulisi olla enintään kaksi sävyä luonnollisia hiuksia tummempi. Jos hiusten värjäämisen haluaa lopettaa, pistä vain vähän väriä hiusten juuriin ja käytä omia hiuksia vaaleampaa sävyä.

Lopuksi, hiusten päädyt kannattaa trimmata 6 viikon välein. Harmaissa hiuksissa kuivat hiuspäädyt näkyvät paljon selvemmin.