Meikki herkille silmille on monimutkainen tehtävä, sillä ripsivärit, luomivärit ja huulipunat sisältävät monia synteettisiä, mahdollisesti herkistäviä pigmenttejä. Näihin kuuluu muun muassa: dikromitrioksidi (vihreissä tuotteissa), kokenillikirva (violeteissa ja pinkeissä tuotteissa) sekä rautaoksidi nikkelillä (ruskeissa tuotteissa). Luonnolliset ainesosat, kuten viuluhartsiin, ukonnauriiseen tai hiilijohdannaisiin pohjautuvat pigmentit voivat myös toimia allergeeneina. Miten meikinpoisto toimii herkillä silmillä? Mitkä kauneustuotteet ovat turvallisia ja hypoallergeenisia? Mitkä luomivärit, ripsivärit ja meikkivälineet ja -varusteet ovat hyviä? Onko meikki herkille silmille ja piilolinssien käyttäjille sama asia? Miten silmien ärsytystä voi lievittää?

Meikki herkille silmille – turvalliset tuotteet

Jos silmiin syntyy epämukava tunne ripsiväriä levittäessä, tuotteen käyttö tulisi lopettaa heti. On hyvin epätodennäköistä, että silmät tottuisivat uuteen tuotteeseen ja että epämukavuuden tunne häviäisi. Päin vastoin, ongelma luultavasti pahenee. Mikäli ongelma jatkuu vaikka ripsivärejä on monia erilaisia, on hyvä idea harkita hypoallergeenisia tuotteita. Pakkauksessa tulisi lukea, että tuote on suunnattu herkille silmille ja piilolinssien käyttäjille.

Vaikka käyttää turvallisia tuotteita, meikkiä tulisi käyttää vain vähän ja silmien kanssa tulisi olla erityisen hellävarainen. Älä piirrä kajaalilla silmien sisäpuolelle, älä laita liikaa ripsiväriä, äläkä laita ripsiväriä tai silmänrajauskynää silmäkulmaan. Tällä tavalla voimme minimoida silmien ärsytyksen ja allergioiden riskiä.

Meikki herkille silmille – hypoallergeeniset tuotteet

Hypoallergeenisia tuotteita on saatavilla monissa väreissä mutta on hyvä välttää vahvoja pinkkejä, punaisia ja violetteja sävyjä. Miksi? Koska ne luodaan monen muun värin yhdistelmänä, joka lisää allergisen reaktion riskiä. Vihreä väri on kaikkein vaarallisin ja siksi sitä ei enää käytetä herkille silmille suunnatuissa tuotteissa. Hypoallergeenisten tuotteiden pigmentit puhdistetaan huolellisesti (esim. nikkeli rautaoksidista) tai suojataan ärsytyksen riskin minimoimiseksi.

Hypoallergeenisten tuotteiden ainesosamäärä pidetään minimissä, koska mitä enemmän ainesosia, sitä suuremmalla todennäköisyydellä silmät ärsyyntyvät. Osa ainesosista tällaisissa tuotteissa lievittävät ärsytyksiä, kuten terveyslähdevesi ja pantenoli. Jopa hypoallergeenisissa tuotteissa on oltava säilöntäaineita, jotta tuote olisi turvassa bakteereilta, sieniltä ja homeelta.

Hyvä valinta on mineraalituotteet, jotka sisältävät vain kolmea ainesosaa. Tästä syystä niitä kutsutaan ’hypoallergeenisiksi’.

Meikki herkille silmille – mattapintaiset luomivärit

Hypoallergeenisten luomivärien ja ripsivärien partikkelit on murskattava mahdollisimman paljon tuotannon aikana, jotta ne pysyisivät iholla putoamatta silmiin ja paakkuuntumatta. Suuret, epäsäännöllisen muotoiset partikkelit voivat syyllistyä mekaanisten mikrovaurioiden luomiseen. Tästä syystä helmiäistä sisältäviä, usein kimaltelevia luomivärejä, tulisi välttää. Helmiäinen voi aiheuttaa ihovaurioita ja sen joutuessa silmään myös sidekalvon vaurioita.

Meikki herkille silmille – ripsivärit

Paksuutta antavista ja taivuttavista ripsiväreistä ei tarvitse luopua, jos ne eivät leviä. Paras vaihtoehto on ripsiväri, jonka pH-arvo on sama kuin kyyneleiden luonnollinen pH-arvo. Vedenkestäviä ripsivärejä ei suositella, koska ne sisältävät vahvoja säilöntäaineita.

Ripsivärin sijaan voi käyttää hennaa, joka ei anna paksuutta mutta suurentaa silmiä ja korostaa niitä. Ennen hennan käyttöä on kuitenkin hyvä käydä kauneushoitolassa kokeilemassa sen allergisoivuutta. Hennaa laitetaan vähän korvan taakse ja jos se aiheuttaa ärsytystä, ajatuksesta kannattaa luopua.

Meikki herkille silmille – Meikkivälineet ja -varusteet

Kun kärsii herkistä silmistä, luomiväripalettien mukana tulevaa sivellintä ei kannata käyttää – vaikka se on pieni ja kätevä, sen sienimäinen pinta voi ärsyttää ihoa silmien ympärillä. Valitettavasti tavallisista kaupoista ei löydy siveltimiä herkille silmille mutta hypoallergeenisia tuotteita tekevien brändien valikoimaa kannattaa tutkia. Heidän tuottamat siveltimet ovat usein tehty pehmeistä ja hellävaraisista materiaaleista.

Beauty blender niminen sieni, omat sormet ja kosteutettu vanulappu ovat myös hyviä valintoja. Jos haluaa käyttää kermaisia luomivärejä, ne voi levittää sormilla tai ohuella harjalla.

Meikki herkille silmille ja piilolinssit

Onko tämä yhdistelmä mahdollinen? Tietenkin. Täytyy vain seurata seuraavia sääntöjä:

  • Meikkaa piilolinssien asettamisen jälkeen ja pese meikki niiden irrottamisen jälkeen.
  • Käytä hypoallergeenisia tuotteita.
  • Älä käytä puuterimaisia luomivärejä, sillä partikkelit voivat tunkeutua linssien alle. Paras valinta on kermaiset luomivärit ilman helmiäistä.
  • Älä rajaa luomien sisäpuolta, koska tuote voi joutua linssien alle.
  • Käytä öljyttömiä tuotteita meikinpoistoon.
  • Jos silmät alkavat ärsyyntyä, ota piilolinssit pois ja pese meikki.

Meikki herkille silmille – meikinpoisto

Paras vaihtoehto on meikinpoisto hajusteettomalla ja öljyttömällä tuotteella kyyneleiden pH-arvolla, joka sisältää terveyslähdevettä. Puhdista meikki vähäisin liikkein.

Aloita kastamalla vanulappu meikinpoistoaineella ja laita lappu yläluomelle. Siirrä lappu hellävaraisesti alaspäin hetken kuluttua. Aseta uusi lappu alaluomeen ja odota hetki. Siirrä vanulappu taas yläluomeen ja liikuta hellävaraisesti meikkijäämien irrottamiseksi. Toista kunnes silmät ovat puhtaat.

Miten lievittää silmien ärsytystä?

Silmien ärsytyksen lievittämiseksi, käytämme hellävaraista meikinpoistoainetta ja emme hiero silmiä. Silmiin voi myös laittaa silmäruohoa sisältäviä silmätippoja. Turvonneisiin luomiin voi painaa kylmän hauteen terveyslähdevedellä, teellä tai kamomillalla. Silmien ympärille voi myös levittää rauhoittavaa voidetta.

Jos kotikonstit eivät lievitä kipua ja vähennä punaisuutta, silmien valumista tai turvotusta, käy lääkärin vastaanotolla.